Gelieve deze pagina enkel te lezen indien u 18 jaar of ouder bent - het drinken van alcohol schaadt de gezondheid.
Deze pagina bevat weblinks naar de producenten waarbij u zal gevraagd worden uw leeftijd te bevestigen.
Ouzo, het Griekse aperitief drankje bij uitstek! Met een pittig alcohol gehalte tussen de 37,5° en 48°.
Ouzo is kleurloos en heeft een typerende anijssmaak. Perfect passend bij olijven en Griekse mezze of zelfs bij gans de maaltijd. Ouzo heeft ook een traditionele wijze van drinken... PUUR, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Dus kan je hem aanlengen met koud water en er nadien nog ijs aan toevoegen, alhoewel dit laatste door vele Grieken als vloeken beschouwd wordt, merken we in de praktijk dat ook zij het ijs gebruiken...
Lesvos is de bakermat van de Ouzo, hier zal je dan ook de beste ouzo's van Griekenland kunnen terugvinden. Op het eiland zijn er 17 distilleerderijen die grotendeels nog steeds op traditionele wijze ouzo produceren. Een aantal van hen kan je ook bezoeken.
In 1989 gaf de Europese Unie Griekenland het recht om Ouzo te bestempelen als een "exclusief Grieks product" Als voorwaarde geldt dat minimaal 20% van het alcoholgehalte moet afkomstig zijn uit ouzo-distillaat. De ene ouzo is dus de andere niet... Enkel de beste ouzo bestaat uit een 100% ouzo-distillaat zoals bv. de ouzo's van Barbayani uit Plomari, met de Aphrodite 48° als mijn persoonlijke favoriet.
Op Lesvos bestaat 100% Ouzo-distillaat uit alcohol gemaakt van Griekse druiven, zorgvuldige geselecteerde anijs en diverse aromatische kruiden van het eiland Lesvos. Bij ouzo uit Plomari wordt het distillaat nadien vermengd met kristalhelder water uit de bergen van Plomari. Dit water heeft uitstekende eigenschappen en het juiste gehalte aan zouten en mineralen. Een bezoek aan een van de producenten is dan ook meer dan de moeite waard.
Het dorp Plomari is nadrukkelijk verbonden met de productie van ouzo en heeft dan ook de musea van twee van de beroemdste ouzo-producerende families:
de families Barbayannis en Arvanitis. In het Barbayannis Ouzo Musuem kunt u kennis maken met de meer dan 150 jarige familiegeschiedenis in ouzo maken. De toegang is gratis en je kan er ouzo kopen.
The world of Ouzo is het museum van de Isidoros Arvanitis Plomari Distillery die hun producten op de markt brengen onder de naam "Ouzo of Plomari". Dit moderne museum bevindt zich op de hoofdbaan naar Plomari op een 2 Km voor dat u de kust bereikt. Voor het bezoek wordt een bescheiden inkomprijs van € 2,- gevraagd.
De EVA-distilleerderij is een jong bedrijf dat in 1995 in Mytilene werd opgericht door de gebroeders Patrikopoulos. Het Ouzo assortiment van Eva Distillery omvat de zachte Dimino, de lichte en hoogwaardige MITILINI en de uit het oosterse geïnspireerde SERTIKO. Het Eva museum is gratis te bezoeken.
Mini Ouzo uit Mytilene, wellicht een van de meest bekende ouzo's bij het grote publiek en mee een van de grootste producenten uit Griekenland. De geschiedenis gaat terug tot in 1889. In 1967 werd Mini Ouzo omgevormd tot een coöperatie van 17 producenten uit Lesvos. Sinds 1996 is het bedrijf voor 95% in handen van het Franse Pernod Ricard.
Aan ouzo geen gebrek op Lesvos, de grootste hebben we voor u samen gebracht op deze pagina. Hierna volgen nog een aantal kleinere producenten waarvan u hun producten misschien wel zal terug vinden bij een restaurant bezoek of de lokale winkels.
Samara Distillery - Papados Geras
Spentzas - Distillery - Mytilene
Hier kan u terecht in de lokale shop nabij de haven van Mytilene.
Ouzo Matarellis - Plomari
In het nabij gelegen Petra zal u in de winkelstraat ook een kleine ouzo distillerij terugvinden. Hier kan u de lokale ouzo aankopen.
Lesvos Ouzo is te koop bij de lokale handelaar en in de Tax-Free shop van de luchthaven.
deel deze informatie via de facebook button